Gotvach.bg»Рецепти»Гарнитури»Задушени Картофи»Картофи в йенска тенджера със сметана

Картофи в йенска тенджера със сметана

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Картофи в йенска тенджера със сметана
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 6
03/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
4
"Гарнирайте с тези задушени картофки вашите любими пържоли или печена риба"

Необходими Продукти

  • картофи - 6 бр. среден размер
  • сметана - 450 мл, готварска
  • кашкавал - 100 г или на вкус
  • чесън - 2 скилидки
  • черен пипер - 2 щипки или на вкус
  • сол - на вкус
  • магданоз - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Класическите картофки със сметана стават много по-вкусни в тенджерка от йенско стъкло. Могат да се направят и с добавка на различни колбаси като шунка и бекон, както и да им се добавят още различни на вид ароматни сирена.

В тази рецепта картофките са обикновени и само с кашкавал, което ги прави перфектната гарнитура за риба или месо.

Първо, сварете картофите до степен, че да са по-твърдички, но не и сурови.

Отцедете от водата и оставете да поизстинат, за да може да ги обелите без да се опарите.

Включете фурната да загрее до 200 °C.

Сипете на дъното на тенджерка от йенско стъкло тънък пласт сметана. Поръсете с настърган чесън, сол и черен пипер и подредете пласт нарязани картофи.

Покрийте със сметана и пак овкусете със сол, чесън и черен пипер.

Редете така до привършване на продуктите, а кашкавала сложете половината някъде по средата върху пласта сметана.

Другата половина от кашкавала настържете най-отгоре.

Сложете капака на тенджерката и пъхнете своеобразния огретен в загрятата фурна за 35 минути.

Гарнирайте с тези задушени картофки вашите любими пържоли или печена риба.

Добър апетит с тези картофи в йенска тенджера със сметана!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: