Начин на приготвяне
Класическите картофки със сметана стават много по-вкусни в тенджерка от йенско стъкло. Могат да се направят и с добавка на различни колбаси като шунка и бекон, както и да им се добавят още различни на вид ароматни сирена.
В тази рецепта картофките са обикновени и само с кашкавал, което ги прави перфектната гарнитура за риба или месо.
Първо, сварете картофите до степен, че да са по-твърдички, но не и сурови.
Отцедете от водата и оставете да поизстинат, за да може да ги обелите без да се опарите.
Включете фурната да загрее до 200 °C.
Сипете на дъното на тенджерка от йенско стъкло тънък пласт сметана. Поръсете с настърган чесън, сол и черен пипер и подредете пласт нарязани картофи.
Покрийте със сметана и пак овкусете със сол, чесън и черен пипер.
Редете така до привършване на продуктите, а кашкавала сложете половината някъде по средата върху пласта сметана.
Другата половина от кашкавала настържете най-отгоре.
Сложете капака на тенджерката и пъхнете своеобразния огретен в загрятата фурна за 35 минути.
Гарнирайте с тези задушени картофки вашите любими пържоли или печена риба.
Добър апетит с тези картофи в йенска тенджера със сметана!