Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Мусака с кори за баница

Мусака с кори за баница

Мусака с кори за баница
Снимка: Тодоринка Бернардова
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"А такава мусака с кори за баница опитвали ли сте ?"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 5 бр.
  • картофи - 600 г
  • кайма - 300 г
  • чушки - 1 бр.
  • моркови - 1 бр.
  • праз - 1 бр.
  • домати - 1 бр.
  • чубрица
  • черен пипер
  • олио
  • сол
  • За заливката
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 1 кофичка /400 г/
  • сол - 1 к.л.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се обелват и нарязват на дребни кубчета. Всички останали зеленчуци, без домата, се нарязват на дребно, а морковът се настъргва.

В дълбок тиган се загрява олиото и зеленчуците се запържват. След около 10 мин. се добавя домата, нарязан на кубчета. Добавя се и каймата и се готви, докато побелее и стане на трохи.

Към сместа прибавяме нарязаните картофи и подправките - чубрица, черен пипер и червения пипер. Наливаме 1 ч.ч. вода и готвим на бавен огън, докато картофите се сварят. Ако е необходимо, по време на готвенето може да се долее още малко вода. Разбъркваме от време на време да не загори.

Идва ред за подготовката на корите. В дълбок тиган с термо дръжка или в по-дълбока тава се подреждат корите една върху друга като помежду им ги намазваме с олио. Запичаме ги във фурната до златисто.

Изсипваме чудната мусака върху запечените кори и запичаме за съвсем кратко време. През това време разбиваме 3 яйца с 1 суп. лъж. брашно и 1 каф. лъж. сол, за да приготвим заливката на мусаката.

В кофичката с кисело мляко сипваме 1 ч.л. сода и разбъркваме, докато шупне. Изсипваме при яйцата и разбъркваме. Заливаме мусаката с кори за баница равномерно и запичаме на 250 градуса до златиста коричка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: