Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Печена Тиква»Печена тиква с мляко и карамел

Печена тиква с мляко и карамел

Христинка КолеваХристинка Колева
Иноватор
2754k7162k1
Печена тиква с мляко и карамел
Снимка: Христинка Колева
1 / 3
31/10/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Посрещнете есента точно с този десерт с печена тиква, мляко и карамел"

Необходими Продукти

  • тиква - 1.800 кг изчистена
  • захар - около 350 г
  • прясно мляко - 1 л
  • яйца - 5 бр.
  • брашно - 3 с.л.
  • краве масло - 80 г
  • ванилия - 2 бр.
  • за карамеленият сос
  • захар - 300 г
  • течна сметана - 200 мл
  • краве масло - 30 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиквата се нарязва на парченца. Поставя се в тава и се поръсва с брашното. Разбърква се с ръце, за да могат парченцата тиква да се овалят в брашното.

Прясното мляко се затопля и към него се прибавя захарта. Разбърква се до нейното разтваряне.

Яйцата се разбиват леко с телена бъркалка. Към тях се прибавя прясното мляко. Ароматизира се с ванилията.

Тиквата се залива с яйчно-млечната смес. Отгоре се нареждат парченца краве масло.

Тиквата се пече на 200 градуса до зачервяване.

Приготвяне на карамеленият сос:

Захарта се поставя в малка касерола и се карамелизира. Към нея се прибавя затоплената сметана. Тук трябва много да се внимава да не се изгорите, защото сместа пръска.

Връща се на котлона и на слаба степен се бърка до разтваряне на карамела. Отстранява се от котлона и се добавя кравето масло. Разбърква се до хомогенност и се оставя да изстине.

Печената тиква се поднася, полята с карамеленият сос и с резенчета смокини от сладко.

Приятен апетит с печената тиква с мляко и карамел!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: