Начин на приготвяне
Тиквата се нарязва на парченца. Поставя се в тава и се поръсва с брашното. Разбърква се с ръце, за да могат парченцата тиква да се овалят в брашното.
Прясното мляко се затопля и към него се прибавя захарта. Разбърква се до нейното разтваряне.
Яйцата се разбиват леко с телена бъркалка. Към тях се прибавя прясното мляко. Ароматизира се с ванилията.
Тиквата се залива с яйчно-млечната смес. Отгоре се нареждат парченца краве масло.
Тиквата се пече на 200 градуса до зачервяване.
Приготвяне на карамеленият сос:
Захарта се поставя в малка касерола и се карамелизира. Към нея се прибавя затоплената сметана. Тук трябва много да се внимава да не се изгорите, защото сместа пръска.
Връща се на котлона и на слаба степен се бърка до разтваряне на карамела. Отстранява се от котлона и се добавя кравето масло. Разбърква се до хомогенност и се оставя да изстине.
Печената тиква се поднася, полята с карамеленият сос и с резенчета смокини от сладко.
Приятен апетит с печената тиква с мляко и карамел!