Начин на приготвяне
Измиваме агнешкото месо и го нарязваме на порции. Сложете го в купа, добавете виното, черен пипер на зърна и дафинови листа. Оставете месото да кисне и маринова до следващия ден.
Обръщаме го от време на време от всички страни. На следващия ден отцедете месото. Загрейте олиото в тенджера и сложете месото. Оставете леко да покафенее, след което добавете ситно нарязания лук.
Оставете да омекне, след което добавете виното. Оставете да ври, докато виното почти се изпари, след което добавете гореща вода, колкото да надвиши месото и варете, докато месото започне да омеква.
Добавете нарязаните на кубчета картофи, бамя или грах (каквото ви харесва), черен пипер, сол, доматено пюре и мащерка и сложете агнешката яхния, покрита с капак във фурната, докато зеленчуците омекнат, а сосът намалее и се сгъсти.
Ако желаете сгответе богатата яхния в тенджера под налягане за по-бърз вариант.
Сервирайте гореща агнешката яхния по трансилвански стил, поръсена със зелен магданоз.
Добър апетит!