Начин на приготвяне
Веган торта с фъстъчено масло, подходяща и за пости.
Маргаринът, течният подсладител и кафето се слагат в съд на котлона да се разтопят и се разбъркват да се смесят добре.
През това време растителното мляко се смесва с лимоновия сок, разбърква се и се оставя настрана за няколко минути. От киселината може консистенцията малко да се промени, но това не е повод за притеснение.
В дълбока купа се смесват останалите съставки - брашното, захарта, какаото, бакпулверът и содата за хляб. Към тях се налива млякото и изстиналата маслена смес с кафето.
Разбърква се до еднородна смес.
Намазват се съвсем леко 2 малки тавички и в тях се разпределя сместа.
Блатовете за торта се пекат в предварително загрята фурна на около 160 градуса около 35 минути или докато клечка за зъби може да излезе суха след пробождане на блатовете.
За глазурата продуктите се смесват и се разтопят заедно на водна баня. Когато се достигне хомогенна смес, се сваля от котлона и се оставя за 2-3 минути само да поизстине леко.
Блатовете няма нужда да са изстинали изцяло, за да се сглоби тортата.
Двата блата се намазват с половината от глазурата и се поставят един върху друг.
По желание веган тортата може да се украси отгоре.
Коментари