Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнозърнест хляб»Овесено-ръжено хлебче с ядки

Овесено-ръжено хлебче с ядки

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6894k2k9
Овесено-ръжено хлебче с ядки
Снимка: Мария Божилова
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
85 мин.
Порции
2
"Няма как да не проядете хляб след този вкус и аромат"

Необходими Продукти

  • овесено брашно - 500 г
  • ръжено брашно - 250 г
  • яйца - 2 бр.
  • овесени ядки - 50 г
  • топла вода - 350 мл
  • мая - 11 г суха
  • кафява захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 50 мл за тестото + 50 мл за месене на тестото
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сухата мая се слага в малка купа. Прибавя се кафявата захар и 100 мл топла вода.

Разбърква се много добре и се оставя да втаса, докато маята стане като пяна на бира.

Овесеното брашно се изсипва в купа, в която ще се меси.

Прибавя се ръженото брашно и се разбърква много добре.

Яйцата се разбъркват със солта на пяна.

В средата на брашното се прави кладенче, в което се изсипва шупнатата мая, след което в купата от маята се изсипва останалата топла вода, обира се останалата мая и се изсипва в брашното.

Към брашното се прибавят разбитите яйца, овесените ядки и олиото.

Замества се меко тесто първоначално с дървена лъжица.

След като тестото се захване, месенето продължава с намазани с олио ръце.

Тестото се разделя на две части.

Всяко част се слага във форма за хлебчета върху хартия за печене. Хартията не се намазва с олио.

Пълнозърнестите хлябове се оставят да втасат 60 мин, покрити с кърпа.

Пече се овесено-ръжено хлебче с ядки в предварително загрята фурна 40 мин на 180 °C.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: