Ризото с маскарпоне и пачи крак
Rižoto sa maskarponeom i lisičaromRisotto with Mascarpone and Chanterelle Mushrooms
gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Ризото»Ризото с маскарпоне и пачи крак

Ризото с маскарпоне и пачи крак

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
2k29k15k10k1
Ризото с маскарпоне и пачи крак
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
13/11/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне10 мин.
Готвене30 мин.
Общо40 мин.
Порции2
"С всяка хапка от това ризото вече си мислим за втората порция от него, която ще си сипем"

Необходими Продукти

  • ориз - 270 г Арборио или Карнароли
  • лук - 85 г
  • чесън - 1 скилидка
  • зехтин - 50 мл.
  • пачи крак - 150 г гъби
  • маскарпоне - 25 г
  • краве масло - 2 ч.л.
  • магданоз - 3 стръка, листата
  • бяло вино - 80 мл.
  • бульон - 700 мл. зеленчуков
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • пармезан - около 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накълцайте лука и чесъна на ситно и ги запържете в загретия зехтин за около 3-4 минути.

Добавете гъбките пачи крак, добре измити и почистени от по-твърдите пънчета. По-едрите може да нарежете, а малките оставете цели.

Гответе лука с гъбите още 4-5 минути на умерен огън и след това сипете ориза Арборио или Карнароли.

След около 2 минути налейте виното и бъркайте, за да се поизпари алкохолът, после сипете два черпака горещ бульон и варете, докато оризът за ризото го поеме.

Налейте следващи два черпака и през цялото време не спирайте да бъркате, за да се отделя нишестето от ориза. Ако е обикновен, той може да се начупи, но при сортовете за ризото това няма да се случи и зрънцата ще си останат цели, незалепнали и обгърнати от кремообразно сосче.

Гответе, докато оризът поеме всичкия бульон и е добре сварен, но не и прекалено. 15-16 минути са му достатъчни.

Сложете маскарпонето и маслото с малко сол, разбъркайте и разпределете в две порции.

Поръсете ризотото с гъби със ситно скълцан пресен магданоз, фино смлян черен пипер и тънки люспи пармезан или друго твърдо, ароматно и зряло сирене.

Насладете се на неустоимо Ризото с маскарпоне и пачи крак! Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: