Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Ризото»Ризото с Пачи крак и бира

Ризото с Пачи крак и бира

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Ризото с Пачи крак и бира
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
53 мин.
Порции
4
"Всеки обича да хапва ризото, всеки, но може ли всеки да приготви наистина вкусно ризото - с тази рецепта това е възможно"

Необходими Продукти

  • пачи крак - 150 г пресни гъби
  • лук - 1 глава
  • праз - 1 стрък, само бялата част
  • целина - 1 малък стрък с листата
  • ориз - 350 г Арборио или Бомба
  • бира - 200 мл светла
  • зеленчуков бульон - около 700 мл
  • масло - 35 - 40 г
  • пармезан - 100 г или на вкус
  • зехтин - 35 мл
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Поставете на котлона зеленчуковия бульон и го загрейте, оставете го на минимална степен, за да да се поддържа горещ, докато дойде време да бъде използван (аз го приготвям от зелената част на стръка праз, който използваме за рецептата, кромид лук, моркови, целина, пащърнак и бяла ряпа. Но в случай, когато нямам готов бульон, използвам такъв на кубче).

Накълцайте на много ситно лука, праза и целината, за по-фина текстура на ризотото може и да ги смелите в блендер. Почистете гъбите и ги измийте под течаща вода. Внимавайте, защото между споричките понякога има останали частици от пръстта. Малките гъби оставете цели, а големите нарежете на парченца.

Загрейте зехтина на умерен огън и запържете с малко сол, лука, праза и целината. След 5 минути сложете половината гъби и гответе 8 минути, след това сипете ориза и бъркайте още 1- 2 минутки.

Налейте бирата и гответе 4-5 минути на умерен огън при непрестанно бъркане. Щом алкохолът се изпари и оризът е поел течността, започнете да наливате на части и бульона. Бъркайте, за да се отделя по-лесно нишестето и да се получи така желаната кремообразност на ризотото.

Докато не се поеме една част от течността, не наливайте следващата. Гответе, докато зрънцата станат крехки, но не разкашкани, около 13-15 минути. При последното наливане на бульон добавете и другата половина от гъбите.

Целта е първите да ароматизират ястието, готвейки ги по-дълго с останалите продукти, а втората порция Пачи крак е за да останат цели крехки парченца, които ще оставят по-свеж гъбен вкус и по-добър вид на ястието. На последното добавените гъби им е нужно малко време- 3.5-4 минути, не повече.

Отстранете ризотото от огъня и добавете маслото на парченца. Пармезанът може да настържете на фино ренде в самото ястие и да разбъркате да се разтопи и интегрира заедно с маслото. Може и да нарежете на тънки люспи върху всяка порция!

Вълшебство от вкусове!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: