Начин на приготвяне
Преди да започнете с тестото за сладкиша си подгответе продуктите.
Яйцата трябва да са на стайна температура, брашното - пресято с бакпулвера и ванилията, и ябълките - почистени и половината нарязани на малки кубчета, а другата половина на тънки полумесеци. Поръсете плода с част от прясно изцеден сок от лайм, за да не потъмнява.
Включете фурната да загрява до 180 градуса.
Разбийте яйцата със захарта на пухкав и гъст крем. Добавете олиото, тъмния и ароматен ром, 50 мл хладка вода. Разбийте отново до хомогенност.
Сипете на части пресятото брашно с бакпулвера и ванилията и разбъркайте с дървена лъжица или силиконова шпатула.
Накрая добавете ситно нарязаните ябълки (1 и половина), разбъркайте леко и сипете кексовото тесто в намазнена с маргарин тавичка (моята е с 24 см диаметър). Може да покриете дъното и стените на формата с хартия за печене и след това да намазните.
Подредете на повърхността тънките резени ябълка, поръсете с кристална захар и пъхнете в загрятата фурна.
Печете сладкиша около 35 минути или докато стане златист и ябълките на повърхността почервенеят.
Извадете топлия ябълков сладкиш, намажете със сладкото и оставете да изстине върху решетка.
Поръсете с настъргани корички от ароматен лайм и поднесете.
Сочният ябълков сладкиш с лайм (без лактоза) е разкошен!
Коментари