Начин на приготвяне
Изрязваме внимателно кочана от зелето, слагаме зелката цяла в тенджера с вряща подсолена вода за 10 минути.
Изваждаме внимателно зелката, охлаждаме я и разделяме листата. Булгурът измиваме, поставяме го в топла вода и оставяме за 20 минути.
Почистваме единия морков и лук, настъргваме ги, прибавяме към каймата заедно със сол и черен пипер на вкус, булгура, една скилидка чесън нарязана на ситно и ситно наразан пресен копър.
Пълним зелевите листа, увиваме добре, в тиган си загряваме мазнина и запържваме от двете страни до златисто.
Настъргваме си останалите морков и лук, чушката нарязваме на дребно заедно с останалия чесън.
Разбъркваме добре и поставяме зеленчуците на дъното на дълбока тенджера. Подреждаме си сармите, доматената паста разреждаме с водата, в която сме варили зелето.
Добавяме сол, черен пипер, заливаме сармите с водата и покриваме с чиния.
Щом заври водата, намаляваме котлона и варим 30 минути. Поднасяме зелевите сармички върху канапе от зеленчуците, с които сме варили сармичките.
Поръсваме сарми с прясно зеле и булгур с нарязан пресен копър и по-желание заквасена сметана или друго сосче по-избор.