Начин на приготвяне
В дълбока купа се пресява брашното и се прави кладенче.
Белтъкът се отделя от жълтъка и белтъкът се прибавя към брашното, а жълтъкът се оставя на страна. В кладенчето се слага солта и захарта.
Маслото се разтапя и към него се прибавя предварително затопленото мляко заедно със сухата мая.
Смесват се добре и се прибавят към кладенчето. Омесва се меко тесто и се оставя на топло да втаса в купа, увита в стреч фолио, докато удвои обема си.
През това време празът се нарязва на ситно, а морковът се нарязва на шайби и се запържват, докато омекнат. Месото се нарязва на кубчета и се запържва заедно със зеленчуците.
След като месото е запържено, се прибавят черният пипер и солта. Разбърква се и се сваля от котлона.
След като тестото е втасало, се оформят малки питки и се слагат в тавата, като по средата се оставя свободно място. Завива се тавичката с кърпа и питките се оставят за малко да втасат още един път.
По средата се слага пърженото месо със зеленчуци.
Питката с месо се маже с жълтъка. Пече се в предварително загрята фурна на 180 °C до златист загар на петричкия краешник.
Коментари