Начин на приготвяне
За този Краешник със свинско е необходимо първо да приготвите тестото.
Пресейте 4 чаени чаши брашно и добавете към него солта. Разбъркайте и оформете кладенче.
Затоплете водата и натрошете вътре маята. Прибавете захарта и разбъркайте. Оставете съда покрит за 10 минути, докато на повърхността се образуват малки балончета.
След това добавете сместа с маята към брашното, заедно с киселото мляко, 1 яйце и белтъка на второто и олиото. Жълтъка заделете за намазване на питките. Разбъркайте всичко, първоначално с лъжица, а после доомесете на работния плот с останалото брашно.
Трябва да се получи меко тесто, което не лепи, затова последната чаша брашно добавяйте на части.
Намажете тестото с малко олио и го поставете в купа, покрито с кърпа.
През това време си пригответе плънката за краешника.
Нарежете месото на хапки. Нарежете на ситно глава лук или стрък праз.
Загрейте олиото и запържете месото за няколко минути. След това добавете лука и задушете и него. Щом омекне, прибавете доматеното пюре. Аз ползвах изварен доматен сос. Може да го замените и с домашна лютеница.
Нарежете суджука и го добавете и него, заедно с подправки по ваш вкус. Аз реших да е с натурален вкус и добавих само черен и червен пипер.
Към плънката могат да се добавят гъби, а суджук може да замените с пушен бекон. Всичко е въпрос на предпочитание и това с какви продукти разполагате в момента.
Накрая добавете сол на вкус и оставете плънката за хляба леко да се охлади.
Изчакайте, докато тестото удвои обема си.
След това сипете малко олио в купичка. Потапяйте пръстите си и късайте парчета тесто с големина на яйце. Оформете топчета и ги поставете в края на тава, предварително намаслена. Центъра на тавата оставете празен.
Смесете заделения жълтък с лъжица вода или прясно мляко и намажете питките.
Поръсете със сусам и разпределете плънката в центъра на тавата.
Включете фурната да загрее на 180 градуса и щом достигне температурата сложете Краешника да се пече за около 40 минути. Наблюдавайте и ако е необходимо, по средата на печенето покрийте с лист алуминиево фолио, за да не прегори.
Поднесох този вкусен Краешник със свинско с чаша домашно вино.
Добър апетит!