Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Петрички Краешник

Петрички Краешник

Ivana GeorgievaIvana Georgieva
Помощник Готвач
6432297
Петрички Краешник
Снимка: Ivana Georgieva
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
105 мин.
Порции
6
"А такъв Петрички Краешник със свинско месо хапвали ли сте?"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 500 г
  • праз - 1 стрък лук
  • моркови - 1 бр.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • За тестото
  • брашно - 500 г
  • яйца - 1 бр.
  • краве масло - 100 г
  • мляко - 250 мл
  • суха мая - 1 бр.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 к.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбока купа се пресява брашното и се прави кладенче.

Белтъкът се отделя от жълтъка и белтъкът се прибавя към брашното, а жълтъкът се оставя на страна. В кладенчето се слага солта и захарта.

Маслото се разтапя и към него се прибавя предварително затопленото мляко заедно със сухата мая.

Смесват се добре и се прибавят към кладенчето. Омесва се меко тесто и се оставя на топло да втаса в купа, увита в стреч фолио, докато удвои обема си.

През това време празът се нарязва на ситно, а морковът се нарязва на шайби и се запържват, докато омекнат. Месото се нарязва на кубчета и се запържва заедно със зеленчуците.

След като месото е запържено, се прибавят черният пипер и солта. Разбърква се и се сваля от котлона.

След като тестото е втасало, се оформят малки питки и се слагат в тавата, като по средата се оставя свободно място. Завива се тавичката с кърпа и питките се оставят за малко да втасат още един път.

По средата се слага пърженото месо със зеленчуци.

Питката с месо се маже с жълтъка. Пече се в предварително загрята фурна на 180 °C до златист загар на петричкия краешник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Уау! Това непременно трябва да се опита :)
30.11.2021 15:57
1