Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Най-лесната и вкусна баклава

Най-лесната и вкусна баклава

Ivana GeorgievaIvana Georgieva
Помощник Готвач
6432397
Най-лесната и вкусна баклава
Снимка: Ivana Georgieva
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Колкото лесна, толкова и вкусна е тази домашна баклава"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 2 пакета (по 400 г)
  • канела - 1 пакет (10 г)
  • чаени бисквити - 1 пакет (250 г)
  • шамфъстък - 200 г
  • орехи - 200 г
  • масло - 250 г
  • За Сиропа
  • вода - 1250 мл
  • захар - 500 г
  • ванилова есенция - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо си приготвяте сиропа. Изсипвате водата в тенджера и слагате на котлона. Прибавяте си и захарта и ваниловата есенция. Бъркате докато захарта се разтвори.

След като захарният сироп е готов, се сваля от котлона и се сваля да се охлади.

В голяма купа си начупвате чаените бисквити, орехите, шам фъстъкът и канелата. Трябва да се смелят, за да стане плънката на трохи.

Разтапяте си маслото.

В голяма тава си слагате 2 кори за баница и ги намазвате с масло. След това взимате 1 кора и я сгъвате на хармоника. Слагате я в тавата и това се повтаря докато корите, сгънати на хармоника, заемат мястото на тавата.

Сгънатите кори отново се мажат обилно с масло. Отгоре се слагат 2 кори и върху тях слагате цялата плънка. Върху плънката слагате още 2 кори и ги намазвате с масло.

Отново се редят кори сгънати на хармоника които да заемат цялата тава и се мажат обилно с масло. Върху тях се слагат още 2 кори и се намазват с масло.

Баклавата се разрязва и се пече в загряна фурна на 180 градуса до златист цвят. След като е готова изваждате от фурната, заливате със сиропа и оставяте баклавата да поеме течността.

Най-лесната и вкусна баклава е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: