Начин на приготвяне
Първо си приготвяте сиропа. Изсипвате водата в тенджера и слагате на котлона. Прибавяте си и захарта и ваниловата есенция. Бъркате докато захарта се разтвори.
След като захарният сироп е готов, се сваля от котлона и се сваля да се охлади.
В голяма купа си начупвате чаените бисквити, орехите, шам фъстъкът и канелата. Трябва да се смелят, за да стане плънката на трохи.
Разтапяте си маслото.
В голяма тава си слагате 2 кори за баница и ги намазвате с масло. След това взимате 1 кора и я сгъвате на хармоника. Слагате я в тавата и това се повтаря докато корите, сгънати на хармоника, заемат мястото на тавата.
Сгънатите кори отново се мажат обилно с масло. Отгоре се слагат 2 кори и върху тях слагате цялата плънка. Върху плънката слагате още 2 кори и ги намазвате с масло.
Отново се редят кори сгънати на хармоника които да заемат цялата тава и се мажат обилно с масло. Върху тях се слагат още 2 кори и се намазват с масло.
Баклавата се разрязва и се пече в загряна фурна на 180 градуса до златист цвят. След като е готова изваждате от фурната, заливате със сиропа и оставяте баклавата да поеме течността.
Най-лесната и вкусна баклава е готова.