Начин на приготвяне
Ако се използва замразена кайма, трябва първо да се е размразила предварително.
Картофите се обелват и нарязват. Слагат се направо в тавата.
Лукът се наситнява и се смесва добре с омекналата кайма и малко вода, която да помогне да се раздроби каймата лесно, за да смеси всичко и да стои заедно. Каймата с лука се изсипва при картофите и се разбърква да се разпредели добре навсякъде.
Щедро се поръсват подправките и се разбърква. Налива се 1 - 1½ ч.ч. вода и мусаката се слага да се пече в загрята на 200 градуса фурна.
Когато картофите са готови и е започнало да се запича отгоре, се прави заливката за мусаката. За целта се разбиват двете яйца.
Кофичката кисело мляко се разбива и се изсипва при яйцата. Разбърква се до хомогенност и внимателно се разпределя върху мусаката. Връща се обратно във фурната докато се запече заливката.
Най-лесната мусака се сервира с кисело мляко.
Ако обичаш мусака, опитай непременно класическата българска мусака или любимата ни гръцка мусака.