Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Желета»Желе от дюли и ябълки

Желе от дюли и ябълки

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
1k12k3k8k12
Желе от дюли и ябълки
Снимка: Албена Асенова
1 / 2
25/09/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
140 мин.
Порции
6
"Нищо не може да се сравни с вкуса и аромата на това вкусно желе с дюли и ябълки!"

Необходими Продукти

  • дюли - 1 кг
  • ябълки - 1 кг
  • захар - 1 кг
  • лимонена киселина - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Дюлите и ябълките се измиват много добре и се нарязват на средно големи парчета. Не се белят и не се почистват от семки, защото в семенниците на плодовете се съдържа най-много пектин, а той е основната причина за желирането.

Нарязаните плодове се слагат се да се варят в тенджера в два литра вода. Щом започнат да врят се оставят на тих огън за още около 30 минути, след което сокът се прецежда. Към него се добавя захарта и желето се вари до желаната гъстота.

Минута-две преди да се дръпне от котлона се прибавя една чаена лъжичка лимонена киселина.

Още горещо се разпределя в затоплени бурканчета, затваря се и се обръща с капачката надолу, докато изстине напълно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Росица Петрова
Росица Петрова
Чудесна рецепта. Точно така приготвяше желето от дюли и моята баба. В комбинация и с ябълки е още по-хубаво. Поздрави!
26.09.2022 07:58