Начин на приготвяне
За тестото в купа чукнете яйцето и добавете захарта, разбъркайте до еднородна смес. Прибавете прясното мляко, меда, содата и разбъркайте.
Пресипете сместа в по-голяма тенджера и поставете на котлона, варите при непрекъснато бъркане за около от 3 до 5 минути, до светъл карамелен цвят (внимавайте, ако стане карамелът ви по-тъмен, рискувате блатовете ви да станат горчиви).
Премахнете тенджерата от котлона и оставете сместа да се поохлади. След което прибавете пресятото брашно и замесете меко и нелепнещо по ръцете тесто.
От тестото оформете топчета, всяко не по-малко от 110 г. Върху хартия за печене разточете всяко топче на много тънка кора с диаметър 25 см.
Надупчете кората с вилица на повечко места и я поставете заедно с хартията в тава и в предварително нагрята на 170 °C фурна печете до лек златист загар (става бързо от 3 до 5 минути).
Извадете изпечената кора и още гореща изрежете с помощта на стената на ринг с диаметър 24 см, оставете кората настрани да се охлади. Така процедирате с всичките получени кори.
Пригответе си най-вкусния крем за френска селска торта, като разбиете течната сметана на пухкав крем, добавете заквасената сметана, маскарпонето и захарта, разбъркайте до еднородна смес.
Започнете да сглобявате френската селска торта, като използвате стената на ринга. Като за начало поставете една от охладените кори, поставете няколко лъжици от крема върху нея и го заравнете. Следва три или четири ч.л. от сладкото от боровинки, разнесено тук-там върху крема. Така редувате кора, крем и сладко, като завършите с крем.
Така сглобената торта с маскарпоне поставете в хладилник за 3-4 часа (заедно с ринга), за да стегне.
През това време си пригответе глазурата, като в метален съд смесите и разбъркате всички съставки (без маслото), поставете съда на котлона и бъркате до завиране.
Добавете маслото и варите до сгъстяване. Оставете глазурата да се поохлади и сгъсти.
Отстранете ринга от тортата и залейте с гъстата и охладена шоколадова глазура, заравнете и декорирайте френска селска торта с маскарпоне и глазура.