Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Сметанова Торта»Френска селска торта с маскарпоне и глазура

Френска селска торта с маскарпоне и глазура

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k19k4k20k24
Френска селска торта с маскарпоне и глазура
Снимка: Мария Симова
1 / 4
04/12/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
150 мин.
Порции
16
"Само вижте как изглежда тази тортичка, как човек да не си хапне поне едно парче от нея?"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • яйца - 1 бр.
  • захар - 150 г
  • прясно мляко - 200 мл
  • мед - 2 с.л.
  • сода бикарбонат - 10 г
  • масло - 50 г
  • брашно - 400 г пресято
  • за крема
  • заквасена сметана - 800 г
  • сметана - 200 г течна сладкарска
  • маскарпоне - 500 г
  • захар - 150 г
  • сладко от боровинки - 250 г
  • шоколадова глазура
  • прясно мляко - 150 мл
  • захар - 60 г
  • шоколад - 150 г
  • какао - 1 с.л.
  • масло - 30 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тестото в купа чукнете яйцето и добавете захарта, разбъркайте до еднородна смес. Прибавете прясното мляко, меда, содата и разбъркайте.

Пресипете сместа в по-голяма тенджера и поставете на котлона, варите при непрекъснато бъркане за около от 3 до 5 минути, до светъл карамелен цвят (внимавайте, ако стане карамелът ви по-тъмен, рискувате блатовете ви да станат горчиви).

Премахнете тенджерата от котлона и оставете сместа да се поохлади. След което прибавете пресятото брашно и замесете меко и нелепнещо по ръцете тесто.

От тестото оформете топчета, всяко не по-малко от 110 г. Върху хартия за печене разточете всяко топче на много тънка кора с диаметър 25 см.

Надупчете кората с вилица на повечко места и я поставете заедно с хартията в тава и в предварително нагрята на 170 °C фурна печете до лек златист загар (става бързо от 3 до 5 минути).

Извадете изпечената кора и още гореща изрежете с помощта на стената на ринг с диаметър 24 см, оставете кората настрани да се охлади. Така процедирате с всичките получени кори.

Пригответе си най-вкусния крем за френска селска торта, като разбиете течната сметана на пухкав крем, добавете заквасената сметана, маскарпонето и захарта, разбъркайте до еднородна смес.

Започнете да сглобявате френската селска торта, като използвате стената на ринга. Като за начало поставете една от охладените кори, поставете няколко лъжици от крема върху нея и го заравнете. Следва три или четири ч.л. от сладкото от боровинки, разнесено тук-там върху крема. Така редувате кора, крем и сладко, като завършите с крем.

Така сглобената торта с маскарпоне поставете в хладилник за 3-4 часа (заедно с ринга), за да стегне.

През това време си пригответе глазурата, като в метален съд смесите и разбъркате всички съставки (без маслото), поставете съда на котлона и бъркате до завиране.

Добавете маслото и варите до сгъстяване. Оставете глазурата да се поохлади и сгъсти.

Отстранете ринга от тортата и залейте с гъстата и охладена шоколадова глазура, заравнете и декорирайте френска селска торта с маскарпоне и глазура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: