Начин на приготвяне
В купа разбийте яйцата и захарта на пухкав крем.
Прибавете последователно олиото, портокаловия сок и млякото, разбъркайте.
Добавете настърганата кора на 1 портокал, ванилийките и предварително смесените пресято брашно с бакпулвера, разбъркайте до еднородна смес.
Сипете сместа в намаслена и набрашнена форма за кекс и поставете в предварително нагрята на 180 °C фурна.
Печете за около 40 минути до суха клечка или готовност.
Извадете формата и оставете да се охлади за 10 минути.
След което извадете портокаловия кекс от нея и обърнете в подходяща чиния, оставете да се охлади.
През това време смесете в метален съд портокаловия сок, захарта и нишестето, разбъркайте много добре и поставете на котлона.
Варите до завиране и сгъстяване на соса, свалете от котлона и оставете за 5 минути.
След което с лъжица полейте ароматния кекс равномерно отгоре.
Невероятно вкусен и сочен кекс, ухаещ на портокал невероятно вкусен портокалов кекс!
Коментари
Накрая заливката я направих с 2 порткала, по-сочен стана.
Използвах ръчен режим на Crispy, на 160 градуса за 50 минути!