Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Родопски клин»Домашен клин с кайма

Домашен клин с кайма

НикиНики
Гуру
8026k3k5
Домашен клин с кайма
Снимка: Ники
1 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
140 мин.
Порции
4
"Голяма вкусотия!"

Необходими Продукти

  • Тесто
  • вода - 200 мл топла
  • прясно мляко - 200 мл топло
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • яйца - 1 бр.
  • мая - 12 г прясна
  • бакпулвер - 1/2 ч.л.
  • зехтин - 50 г
  • брашно - 650 г
  • Плънка
  • кайма - 400 г
  • лук - 2 бр.
  • моркови - 1 бр.
  • чесън - 1 скилидка
  • олио - 50 мл
  • сирене - 100 г твърдо
  • сол
  • черен пипер
  • За намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • масло - 80 г
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесваме водата с млякото, добавяме захарта и маята, разбъркваме добре и оставяме на топло за 20 минути.

Яйцето разбиваме със солта, добавяме шупналата мая, зехтина и започваме на добавяме на етапи, пресятото брашно и бакпулвер. Замесваме си тесто и поставяме на топло за 1 час.

Приготвяме си плънката, като почистваме зеленчуците, лука нарязваме на ситно, моркова настъргваме, чесъна пресоваме. Загряваме си мазнина в тигана, добавяме зеленчуците и задушаваме. Добавяме каймата и овкусяваме със сухите подправки. Готвим на тих огън до готовност.

Втасалото тесто разделяме на 20 части, набрашняваме си плота и ги разточваме. Вземаме 4 разточени кори и намазваме всяка с разтопеното масло. Слагаме от плънката и покриваме с пета кора.

Затискаме добре краищата и намазваме с масло. След това правим един разрез с остър нож от средата към края и усукваме пирамида. Процедираме по-същия начин и с останалите кори.

Оставяме родопския клин да втаса за 20 минути, сусама запичаме на сух тиган. Щом втасат домашните клини с кайма, внимателно ги разточваме и ги подреждаме в тавата.

Намазваме ги с разбития жълтък, поръсваме с настърганото сирене и сусама. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: