Начин на приготвяне
Смесваме водата с млякото, добавяме захарта и маята, разбъркваме добре и оставяме на топло за 20 минути.
Яйцето разбиваме със солта, добавяме шупналата мая, зехтина и започваме на добавяме на етапи, пресятото брашно и бакпулвер. Замесваме си тесто и поставяме на топло за 1 час.
Приготвяме си плънката, като почистваме зеленчуците, лука нарязваме на ситно, моркова настъргваме, чесъна пресоваме. Загряваме си мазнина в тигана, добавяме зеленчуците и задушаваме. Добавяме каймата и овкусяваме със сухите подправки. Готвим на тих огън до готовност.
Втасалото тесто разделяме на 20 части, набрашняваме си плота и ги разточваме. Вземаме 4 разточени кори и намазваме всяка с разтопеното масло. Слагаме от плънката и покриваме с пета кора.
Затискаме добре краищата и намазваме с масло. След това правим един разрез с остър нож от средата към края и усукваме пирамида. Процедираме по-същия начин и с останалите кори.
Оставяме родопския клин да втаса за 20 минути, сусама запичаме на сух тиган. Щом втасат домашните клини с кайма, внимателно ги разточваме и ги подреждаме в тавата.
Намазваме ги с разбития жълтък, поръсваме с настърганото сирене и сусама. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30 минути.