Начин на приготвяне
Баница тракийски клин - част от автентичната българска кухня.
Разбиваме яйцата с вилица в купа. Добавяме изварата, киселото мляко, бакпулвера и натрошаваме сиренето.
Разтопяваме маслото и го смесваме с бакпулвера.
Намазваме дълбока тавичка с мазнина по дъното и стените. Поставяме една кора и оформяме по тавичката. Напръскваме я с мазнина и отгоре накъсваме на едро друга кора. Разпределяме малко от плънката и малко сварен ориз.
Отгоре накъсваме пак кора, напръскваме с мазнина, накъсваме втора кора, разпределяме плънка и ориз. Така редим корите до изчерпване на продуктите, като отгоре поставяме цяла кора и оформяме.
Нарязваме баницата с ориз и сирене на квадрати с остър нож.
Кипваме мляко с водата и солта на котлона и заливаме баницата. Оставяме я да престои 20 минути.
Загряваме фурната на 160 градуса и печем тракийската баница в нея за 1 час. След това увеличаваме на 200 градуса и печем още 10 минути, или до приятен загар.
Оставяме баницата с ориз да се отпусне за 10 минути и след това е готова за сервиране, но е по-вкусна студена, когато се е стегнала напълно.