Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Родопски клин»Баница тракийски клин

Баница тракийски клин

Баница тракийски клин
Снимка: Sevdalina Irikova
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
120 мин.
Порции
4
"Добрата стара баница тракийски клин - вечна е"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет, фини точени
  • яйца - 4 бр.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • сирене - 100 г
  • извара - 200 г
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • масло - 50 г
  • олио - 3 с.л.
  • ориз - 2 ч.ч. сварен
  • вода - 1 ч.ч.
  • прясно мляко - 1/2 ч.ч.
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Баница тракийски клин - част от автентичната българска кухня.

Разбиваме яйцата с вилица в купа. Добавяме изварата, киселото мляко, бакпулвера и натрошаваме сиренето.

Разтопяваме маслото и го смесваме с бакпулвера.

Намазваме дълбока тавичка с мазнина по дъното и стените. Поставяме една кора и оформяме по тавичката. Напръскваме я с мазнина и отгоре накъсваме на едро друга кора. Разпределяме малко от плънката и малко сварен ориз.

Отгоре накъсваме пак кора, напръскваме с мазнина, накъсваме втора кора, разпределяме плънка и ориз. Така редим корите до изчерпване на продуктите, като отгоре поставяме цяла кора и оформяме.

Нарязваме баницата с ориз и сирене на квадрати с остър нож.

Кипваме мляко с водата и солта на котлона и заливаме баницата. Оставяме я да престои 20 минути.

Загряваме фурната на 160 градуса и печем тракийската баница в нея за 1 час. След това увеличаваме на 200 градуса и печем още 10 минути, или до приятен загар.

Оставяме баницата с ориз да се отпусне за 10 минути и след това е готова за сервиране, но е по-вкусна студена, когато се е стегнала напълно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: