Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Празничен ябълков пай

Празничен ябълков пай

Празничен ябълков пай
Снимка: Кристиан Александров
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Разкошен ябълков сладкиш, за който винаги има място на трапезата"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 300 г
  • масло - 1 ч.ч.
  • сол - 1/4 ч.л.
  • захар - 1/4 ч.ч.
  • вода - 1/4 ч.ч. студена
  • водка - 1 ч.л.
  • За плънката
  • ябълки - 6 бр. Гре ни Смит
  • масло - 1/4 ч.ч.
  • захар - 2 ч.ч.
  • канела - 1/2 ч.л.
  • нишесте - 1 с.л.
  • портокалова кора - 1 ч.л. настъргана
  • лимонов сок - 1 ч.л.
  • За намазване
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 1/2 ч.л.
  • За поръсване
  • захар - 2 с.л.
  • канела - 1/2 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяме тестото за пая, като към брашното добавяме захарта, солта и маслото, нарязано на кубчета.

Размачкваме с ръце до получаване на маслени трохи и добавяме ледената вода и водката. Размесваме за кратко до ронливо маслено тесто и го увиваме във фолио. Прибираме го в хладилника за 1 часа.

Обелваме ябълките и ги нарязваме на средно големи парчета. Напръскваме ги с лимоновия сок.

Сипваме маслото в тефлонов тиган и го разтопяваме на котлона. Сипваме нарязаните ябълки и разбъркваме.

Задушаваме ябълките при периодично разбъркване до леко омекване. След това добавяме захарта, портокаловата кора и канелата. Задушаваме още 1-2 минути и добавяме нишестето Бъркаме и задушаваме още 1-2 минути.

Прецеждаме ябълките от течността и ги оставяме настрани.

Връщаме течността на котлона в същия тиган и бъркаме до сгъстяване и получаване на гъст карамелен сос.

Сипваме соса при ябълките и разбъркваме

Изваждаме тестото от хладилника и на набрашнен плот го разточваме на голяма кръгла кора.

Поставяме кората в предварително приготвена форма за пай и оформяме основата на пая.

Излишното тесто изрязваме, събираме го на топка, разточваме го и от него след това изрязваме ленти за горната част на пая.

Изсипваме плънката върху тестената основа и заравняваме.

Отгоре подреждаме кръстосано лентите от тесто.

Разбиваме яйцето с олиото и намазваме тестените ленти.

Смесваме захарта и канелата и поръсваме обилно нашия ябълков пай.

Загряваме фурната на 180 градуса и изпичаме вкусния сладкиш за около 30 минути.

Сервираме празничния ябълков пай топличък или след няколко часа, когато се е стегнал, с топка сладолед.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: