Начин на приготвяне
Най-напред накиснете във вода стафидите поне за 15 минути.
Първа стъпка от рецептата за нашия класически ябълков пай е да направим масленото тесто за пай.
Направете кладенче в брашното и добавете вътре яйцето, захарта, солта и маслото, което сте нарязали на малки кубчета предварително, както и водата. Чрез размачкване с пръсти постепенно замесете гладко тесто.
Готовото тесто за пай увийте в прозрачно фолио и го сложете да си почива в хладилника за 30 минути.
Почистените от семки ябълки може да обелите или да ползвате с кората - изборът е ваш. Нарежете ги на тънки резени или на кубчета. В голяма купа разбъркайте заедно с ябълките захарта, канелата, нишестето, отцедените стафиди.
Масленото тесто извадете от хладилника и първо отделете до 1/3 от него /или по-малко/ за направата на решетката отгоре.
Набрашнете леко работния плот и разточете останалото тесто до дебелина 2 мм.
Намаслете форма с отлепящи се страни /22 см/ с масло, може да използвате и спрей с олио. Помагате си с точилката и прехвърлете блата в тавата, като го оформите внимателно по дъното и стените. Ако има излишно тесто, го отстранете в нож.
На дъното поръсете галетата, сипете ябълковия пълнеж и добре го притиснете.
Отгоре направете стандартна решетка на ябълковия пай, като разточите тестото на набрашнен плот и изрежете ленти, всяка от които е около 1.5 см. дебела. Най-лесно това упражнение става с нож за пица.
Намажете завършения ябълков пай с разбит жълтък с малко мляко или сметана.
Пъхнете класическия ябълков пай в предварително загрята на 180 градуса фурна. Печете около 1 час, оставете да се поохлади, поръсете по желание с малко пудра захар и поднесете.