Начин на приготвяне
Пълнеж: Измивате, обелвате, почиствате и нарязвате ябълките на тънки филийки /полумесец/ или по желание. Изсипвате ги в купа, добавяте канелата и разбърквате.
Тесто: Смесвате и разбърквате яйцата, захарта, настърганата кора от лимон и разтопеното масло.
Добавяте брашното постепенно и омесвате меко тесто. Ако е необходимо, добавяте още брашно, за да не лепне тестото. Отделяте 1/3 от тестото за горната част на пая.
Останалата част разточвате и слагате в набрашнена тава така, че да покрие дъното и страните на тавата.
Аз използвам тава с падащо дъно.
Сос: Разтопявате кравето масло, добавяте брашното и бъркате около минута. Добавяте водата и захарта. Намалявате котлона и бъркате около 3 минути докато се сгъсти и придобие леко карамелен цвят.
Добавяте соса към ябълките и разбърквате. Добавяте сместа (соса и ябълките) в тавата.
За мрежата: Разточвате отделеното парче от тестото и нарязвате на 10 лентички.
Най-дългата лента се поставя хоризонтално в средата, а от двете й страни още две ленти (общо 5). Отместват се втората и четвъртата (например отдясно-наляво) и се поставя друга лента, вертикално в средата. Връщат се обратно.
Отместват се първата, третата и петата и се поставя лента вертикално. Връщат се обратно.
После отново се отместват втората и четвъртата и се поставя най-малката вертикална лентичка. Връща се обратно. Така се процедира и с другата страна на мрежата.
Ако е останало тесто от лентите, може да го добавите към страничната част на пая или да направите украса. С пръстите прищипвате лентите и тестото от страните.
Намазване: Смесвате яйцето и захарта и намазвате пая.
Печете ябълковия пай в предварително загрята фурна на 180°C - 200°C за 45 минути или до получаване на желания загар.
Вкусният ябълков пай е готов.