Начин на приготвяне
Приготвяме тестото за пая, като към брашното добавяме захарта, солта и маслото, нарязано на кубчета.
Размачкваме с ръце до получаване на маслени трохи и добавяме ледената вода и водката. Размесваме за кратко до ронливо маслено тесто и го увиваме във фолио. Прибираме го в хладилника за 1 часа.
Обелваме ябълките и ги нарязваме на средно големи парчета. Напръскваме ги с лимоновия сок.
Сипваме маслото в тефлонов тиган и го разтопяваме на котлона. Сипваме нарязаните ябълки и разбъркваме.
Задушаваме ябълките при периодично разбъркване до леко омекване. След това добавяме захарта, портокаловата кора и канелата. Задушаваме още 1-2 минути и добавяме нишестето Бъркаме и задушаваме още 1-2 минути.
Прецеждаме ябълките от течността и ги оставяме настрани.
Връщаме течността на котлона в същия тиган и бъркаме до сгъстяване и получаване на гъст карамелен сос.
Сипваме соса при ябълките и разбъркваме
Изваждаме тестото от хладилника и на набрашнен плот го разточваме на голяма кръгла кора.
Поставяме кората в предварително приготвена форма за пай и оформяме основата на пая.
Излишното тесто изрязваме, събираме го на топка, разточваме го и от него след това изрязваме ленти за горната част на пая.
Изсипваме плънката върху тестената основа и заравняваме.
Отгоре подреждаме кръстосано лентите от тесто.
Разбиваме яйцето с олиото и намазваме тестените ленти.
Смесваме захарта и канелата и поръсваме обилно нашия ябълков пай.
Загряваме фурната на 180 градуса и изпичаме вкусния сладкиш за около 30 минути.
Сервираме празничния ябълков пай топличък или след няколко часа, когато се е стегнал, с топка сладолед.