Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Класически ябълков пай

Класически ябълков пай

Храна за ДушатаХрана за Душата
Администратор
3923k2k
Класически ябълков пай
Снимка: Храна за Душата
1 / 5с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
90 мин.
Порции
10
"Като по филмите, но двойно по-вкусен от очакваното - Класически ябълков пай"

Необходими Продукти

  • За масленото тесто
  • брашно - 300 г
  • масло - 200 г
  • захар - 100 г
  • яйца - 1 бр.
  • сол - 1/4 ч.л.
  • За пълнежа
  • ябълки - 7 бр.
  • стафиди - 60 г
  • захар - 100 г
  • кардамон - 2 с.л.
  • канела - 2 с.л.
  • галета - 60 г
  • нишесте - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За масленото тесто изсипете брашното в дълбока купа, посолете и добавете маслото. Чукнете яйцето и добавете захарта. С пръсти омесете до получаването на гладко тесто.

Оформете на топка и увийте в прозрачно домакинско фолио. Оставете тестото в хладилник да стегне за 30 минути.

За пълнежа обелете ябълките и ги почистете. Нарежете ги на едри кубчета или уеджис и ги поставете в купа. Изстискайте сок от лимон, за да не потъмнеят.

Добавете захарта, нишестето, кардамон, накиснатите в ром стафиди, канелата, галетата. Разбъркайте добре пълнежа.

Разрежете охладеното тесто на две. По-голямото част разточете с дебелина 2 мм. С помощта на точилката прехвърлете тестото в подходяща тава за печене. Махнете излишното тесто. Изсипете ябълките вътре.

Разточете останалото тесто. Нарежете го на ленти с ширина 1.5 см всяка.

Подредете лентите върху пая като решетка. Намажете ябълковия пай с разбит жълтък.

Печете класическия ябълков пай в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30-40 мин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: