Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Картофена салата»Цветна празнична картофена салата

Цветна празнична картофена салата

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Цветна празнична картофена салата
Снимка: Мария Симова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
12
"Не сядаме на масата по празниците без една такава картофена салата"

Необходими Продукти

  • картофи - 800 г нарязани на кубчета
  • бекон - 6 ленти
  • кисели краставички - 4 бр. малки
  • червена чушка - 1 бр. печена и обелена
  • зелена чушка - 1 бр.печена и обелена
  • магданоз - 3 - 4 стръка нарязан
  • зелен лук - 3 стръка нарязани
  • кашкавал - 30 г настърган
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • за соса
  • крема сирене - 200 г
  • майонеза - 3 с.л. пълни
  • горчица - 1 с.л. пълна
  • зехтин - 4 с.л.
  • оцет - 3 с.л.
  • лимонов сок - 4 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете със сваряването на картофите, обелете и нарежете на 2-3 парчета, ако са много големи. След като са готови, прецедете от водата и ги оставете на открито да изстинат.

В сух тиган с незалепващо покритие поставете и запържете лентичките бекон. След като са готови, ги поставете в чиния с кухненска хартия. Покрийте с такава хартия отгоре, за да се премахне излишната мазнина.

В голяма купа смесете половината нарязаните зелена и червена чушки, трите нарязани зелени лука, нарязания магданоз и четири мариновани краставички, нарязани на филийки.

След това нарежете лентичките бекон на малки квадратни парчета, добавете ги в купата, продължете с настъргания кашкавал, както и студените сварени картофи, нарязани на кубчета. Добавете сол, черен пипер и смесете всички съставки.

За да приготвите соса, който ще добавите към твърдите съставки, вземете малка купа и добавете крема сиренето, майонезата и горчицата, оцета, лимоновия сок и зехтина. Разбъркайте много добре, за да се хомогенизира сместа и да се получи богат крем.

Добавете соса на две дози, към голямата купа със зеленчуците, като разбърквате добре всеки път, за да се смесят еднакво.

Покрийте форма за кекс със стреч фолио и в нея поставете няколко лъжици от салатата. Притискате сместа във формата, за да получи своята форма, и така, докато прибавите цялата салата от купата, покрийте я със стреч фолио и отгоре.

Поставете формата с вкусната картофена салата в хладилник, да се охлади добре - поне за 4-5 часа преди сервиране. Обърнете формата върху чиния или поднос, премахнете фолиото и сервирайте празничната салата.

Сервирайте цветна празнична картофена салата студена с шпатула или голяма лъжица.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: