Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Солена торта»Празнична картофена торта

Празнична картофена торта

NadyaNadya
Новак
246
Празнична картофена торта
Снимка: Nadya
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Празнична картофена торта - едно необикновено предястие за вашия специален повод."

Необходими Продукти

  • картофи - 1 кг
  • моркови - 300 г или 2 големи
  • кисели краставички - 1 буркан от 680 мл
  • яйца - 10 бр.
  • пилешко филе - 200 г пушено, или свинско
  • краве масло - 100 г
  • майонеза - 200 г
  • кисело мляко - 200 г
  • краве сирене 200 г
  • кашкавал - 200 г
  • сол
  • За украсата
  • маслини - 10 бр. без костилка
  • чушки - 2 бр. червена и зелена
  • чери домати - 5 - 6 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелваме и сваряваме картофите и морковите. Картофине намачкваме в купа с кравето масло и малко сол.

Морковите настъргваме на ренде.

Киселите краставички настъргваме и оставяме да се отцедят. Сварените яйца също настъргваме. Кравето сирене намачкваме или настъргваме.

Пушеното филе нарязваме на малки кубчета или ако е от слайсове на малки квадратчета. Кашкавала също тастъргваме.

От майонезата и киселото мляко разбъркваме сос.

Във форма за торта 24 см. разстиламе и хубаво изравняваме пласт около 1 см.от картофите(1/2 от общото количество), за да наредим картофената торта.

Върху него разстиламе сиренето, над него пушеното филе. Заливаме с 4-5 супени лъжици от соса и го разнасяме хубаво. Следва втори пласт картофи, след тях морковите и отново 4-5 с.л. от соса с майонеза.

Заглаждаме и добавяме настърганите и отцедени кисели краставички, върху тях сварените яйца, отново сос и накрая настърганият кашкавал. Хубаво притискаме и заглаждаме солената торта.

Покриваме празничната торта със стреч фолио и оставяме в хладилника да минимум 6 часа, а най- добре да се консумира на следващ ден.

След като престои в хладилника, непосредствено преди да я сервираме украсяваме. Ако имате време, можете да измажете тортата отстрани с майонеза и да я облепите с магданоз или смлени орехи. Става страхотно предястие за Нова година или друг повод.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: