Начин на приготвяне
Разбиват се яйцата с двата вида захар, докато се разтопи. Добавя се течен мед, олио, канела, джинджифил и с брашното, смесено с бакпулвера, се замесва меко тесто, да не лепне.
Завива се с фолио и оставяме за 15 минути в хладилника - да стегне.
Разточете кора дебела 1 см, изрежете кръгче с чаша 7-8 см и наредете върху хартия за печене. Точи се дебело, за да са меки меденките, иначе са твърди.
Печете меденките в загрята фурна 180°C за 10-12 минути и извадете да се охладят.
В чашка смесете 1 ч.л. мед с 30-40 мл вода и разбъркайте, това ползвах за лепило върху фондана.
Поръсете плота с царевично нишесте, разточете тънко белия фондан и със същата чаша изрежете кръгчета. Ако имате ринг - къдрав, още по-добре, но аз още нямам.
С четка за рисуване намажете с меден сироп леко фондана и залепете върху меденката.
Внимателно притеснете отгоре и загладете. Изрежете картинките от фондановия принт, моите бяха кръгли. Свалете прозрачното фолио от обратната страна и леко намажете фондана с меден сироп.
Не мажете принта, да не се размаже картинката. Залепвате върху белия фондан и леко се притиска.
Оставете на стайна температура, защото вода и влага от хладилника могат да повредят принта.
Съхраняват се в плик с цип след 12 часа. Това са първите ми меденки с фонданов принт, подаръци за любими хора.
Весели празници и щастлива Нова година!
Коментари