Бабини меденки

Иван КацаровИван Кацаров
Помощник Готвач
851k273
Бабини меденки
Снимка: Иван Кацаров
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
50
"За бабините меденки винаги има място в стомаха, колкото и да е пълен"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • олио - 1 ч.ч.
  • пудра захар - 1 ч.ч.
  • мед - 1 к.ч.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • канела - 2 ч.л.
  • индийско орехче - 1/2 к.л.
  • брашно - 500 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Яйцата се разбиват с миксер до побеляване и удвояване на обема си.

2. Олиото се добавя по малко - лъжичка по лъжичка при непрекъснато разбъркване.

3. Добавят се захарта, мед, канела, индийското орехче (прясно настъргано), сода и се разбива отново с миксера.

4. Добавя се малко по малко пресятото брашно и вече се бърка с лъжица, а когато стане по-гъсто, се изважда от съда и се меси на ръка.

Тестото поема около 500 г брашно, може и малко повече. Меси се среднотвърдо тесто, ако ще се разточва и ще се изрязва с формички бабините меденки и една идея по-меко тесто, ако ще се ползва шприц форма.

5. Оформят се медените сладки или чрез разточване и изрязване с формички или чрез шприц.

6. Меденките се подреждат в тава върху хартия за печене. Изпичането става в предварително загрята на 180 градуса фурна до порозовяване.

7. По желание след охлаждане на домашните меденки се поръсват с пудра захар или се украсяват с разтопен шоколад.

* Рецептата за бабини меденки е от тефтера на баба ми Цветана от пловдивското село Труд.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: