Вечерни мекици

Вечерни мекици
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
10
"Нарекохме вечерни тези мекички, защото сме готови и в 2300 часа да си ги приготвим"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 1 с.л.
  • вода - 100 мл топла
  • айран - 100 мл
  • мая - 10 г
  • сода за хляб - 1/2 ч.л.
  • сол - 1 ч.л. равна
  • захар 1 ч.л. равна
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресява се брашното в дълбока купа и се оформя кладенче. Чукнете яйцето, поръсете сол и олио.

В топла вода натрошете 1/3 от кубчето мая и разбъркайте.

След 10 минути сипете в брашното, добавете айряна и содата за хляб. Разбърква се с вилица добре и с брашното се разбърква почти на тесто, не се меси и лепне.

Покрива се с фолио и кърпа и оставяте за 1 нощ.

Сутринта с намазнени ръце се късат топчета с големина на мандаринка, разтегля се на мекица и пържим в загрято олио.

Сложих в олиото и 3 зърна сух бял боб, така любимите мекици поемат по малко мазнина - този трик научих от нета.

Сервираме вечерни мекици топли за закуска, може да гарнирате със сирене или сладко и чаша чай!

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: