Начин на приготвяне
Лимецовото брашно се пресява два пъти в купа, в която ще се меси.
Лимонът се изстисква, като се отделя само сокът.
В малка купичка се слага медът.
Прибавя се содата и се разбърква много добре до пълното загасяване на содата.
В брашното се прибавя солта. Разбърква се много добре.
В средата се прави кладенче, в което се изсипва медът със содата, лимонов сок - 2 с.л. и топлата вода.
Замесва се меко тесто за лимецовата питка, което се слага в купа, покрива се с кърпа и се оставя 15 мин. да си почине.
След това тестото се премесва, оформя се на топка и се слага в тава с капак, която е намазана с брашно и малко олио.
Вкусната содена питка се пече под капак в предварително загрята фурна 5 мин. на 250 градуса, след което 25 мин. на 160 градуса.
След като се изпече, се изважда от фурната и се оставя 10 мин. под капак в тенджерата, след което се изважда.
Лимецовата содена питка с лимон и мед е готова!