Начин на приготвяне
В голяма купа счупете яйцата и добавете кафявата захар.
С миксер разбийте до гъста пяна. Към яйчената смес излейте сметаната и 3 с.л. слънчогледово олио.
В купа пресейте брашното с бакпулвера, ванилията и щипка сол.
Прибавете пресятото брашно на малки порции към яйчената смес, като бъркате с лъжица, докато сместа се хомогенизира добре.
Разделете я на две еднакви части. Към едната добавете пресятото какао и 2-3 с.л. сметана.
Разбъркайте до еднороден цвят. Подмажете продълговата форма за кейк с вместимост 1 л с олио и набрашнете.
Изсипете на дъното малко от жълтата смес, след това отгоре изсипете от кафявата, като редувате така до свършването им.
Изпечете шарения кейк на 180 °C в статична фурна за около 40 мин.
Пробвайте за готовност с дървено шишче! Изпечения сметанов кейк охладете на решетка.
Да ви е сладко!