Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Фалафели»Леки фалалфели от леща

Леки фалалфели от леща

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6894k2k9
Леки фалалфели от леща
Снимка: Мария Божилова
1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"И да не забравите да ни оставите от тези фалафели"

Необходими Продукти

  • жълта леща - 500 г
  • моркови - 150 грама
  • овесени ядки - 100 г
  • лук - 1 глава
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • сол - 1 с.л.
  • кимион - 1 ч.л.
  • сода - 1/2 ч.л.
  • подправка бахарат - 1 ч.л. /осем подправки/
  • сух чесън - 1 с.л.
  • магданоз - 1/2 връзка
  • олио - за пържене
  • За соса
  • цедено козе мляко - 200 г
  • сол - 1 ч.л.
  • сух чесън - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лещата се измива много добре до бистра вода. Слага се в тенджера със студена вода.

Вари се 20 минути, след което се изсипва в гевгир, за да се изцеди.

Морковите се обелват, измиват и настъргват на ренде. Слагат се в купа, в която ще се меси.

Лукът се обелва, измива и нарязва на ситно. Магданозът се измива и нарязва на дребно.

В купата към морковите се прибавя изцедената леща, нарязаният лук и магданоз, овесените ядки, черният пипер, сол, кимион, подправка Бахарат, содата и сухият чесън.

Сместа се омесва много добре и се пасира с пасатор. Оформят се малки топчета.

Фалафелите се пържат с силно сгорещено олио за 1 мин.

Сервират се със сос от изцедено козе мляко със сол и сух чесън.

Леките фалалфели от леща са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: