Начин на приготвяне
Една много вкусна питка - подходяща за трапезата на Бабинден.
Маята се сипва в топлата вода със захарта и 2 с.л. брашно, разбърква се на каша и оставяте за 10 минути да бухне.
В половината брашно, сипано в голяма купа, се оформя кладенче, добавя се активираната мая, киселото мляко, олио, сол, останалата захар и яйцата. Разбърква се с вилица на топка тесто, добавете и останалото и замесвате меко тесто, да не лепне.
Покрива се с фолио, оставете 40 минути да втаса. Оформянето е бързо и лесно дори за начинаещи. Отделете топче тесто с големина на ябълка за средата. Останалото тесто разделете на две части.
Първата разточете 30 см диаметър на кръг и нарежете на 8 триъгълника. Намазва се леко с олио и навивате на кифлички. Наредете по стените на тава с диаметър 26 -28 см.
Второто топче оформете на фитил и нарежете на 6 части. Всяка част с ръце се оформя на малка елипса, намажете с малко олио и навивате като пура. Наредете като втори ред в тавата, а в средата поставете сплесканото топче тесто. Оставете на топло да бухне за 20 минути.
Намажете с разбития отделен жълтък с една с.л. олио и 1 с.л. прясно мляко. Поръсете семена както ви харесва.
Печете в загрята фурна на 170-180 градуса до златисто, около 35 минути, като към края покривате с алуминиево фолио да запазим хубавия цвят.
Извадете питката за Бабинден, намажете я първо с масло, а отгоре с течен мед и готово. Чудесна медена погача за празник ! Добър апетит с Медената погача за Бабинден!