Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Вита баница»Пухкава вита баница със спанак и сирене

Пухкава вита баница със спанак и сирене

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Пухкава вита баница със спанак и сирене
Снимка: Мария Симова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Най-любимата ни баничка е тази със спанак и сирене"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 500 г фини
  • спанак - 400 г пресен
  • сирене - 300 г
  • яйца - 5 бр.
  • кисело мляко - 200 г
  • бакпулвер - 1 бр.
  • мазнина - 150 г смесени масло с олио
  • масло - 30 г за запържване на спанака
  • заливка
  • яйца - 1 бр.
  • газирана вода - 150 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Задушете нарязания спанак в маслото с щипка сол, докато остане на мазнина.

В купа разбийте яйцата и прибавете натрошеното сирене, киселото мляко, бакпулвера и задушения спанак, разбъркайте до еднородна смес.

Отделно разтопете маслото и смесете с олиото.

Вземете един лист от корите, намажете с мазнина и поставете втора кора отгоре, намажете и нея с мазнина и поръсете с малка част от яйчената смес.

Завийте корите на рехаво руло и поставете в средата на намазана с мазнина тавичка (диаметър 30-32 см), под формата на охлюв.

Залейте така оформената вита баница със смесените разбито яйце и газирана вода.

Поставете тавата в предварително загрята на 190 градуса фурна и печете за около 40-45 минути.

Извадете тавата с готовата в нея баница, напръскайте със студена вода и покрийте с кърпа. Оставете така за 10 минути преди сервиране.

Пухкавата вита баница със спанак и сирене е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Браво, Мария!
Много вкусна и лесна баница!
26.09.2024 16:17
1