Начин на приготвяне
Нарежете свинското месо на хапки. Почистете и нарежете праза на едро.
Загрейте олиото и запържете свинското месо за няколко минути от всяка страна. Овкусете със сол и черен пипер на вкус. Извадете месото и го наредете на дъното на тава, в която ще печете.
В същата мазнина задушете празът за 3-4 минути. След което прибавете доматите от консерва. Може да ползвате и пресен домат, който предварително сте обелили и нарязали на кубчета. Оставете да къкри на слаб котлон още няколко минути.
Щом течността от домата изври, прибавете червения пипер и брашното. Разбъркайте и налейте една чаша гореща вода.
Прибавете нарязани на ситно листа магданоз и кервиз.
Наредете сушените сини сливи между месото и залейте ястието със задушения праз.
Сложете яхнията да се пече в загрята фурна за около час, до готовност.
Тази рецепта ме върна в детството, защото я зная от моята баба.
Изключително вкусна селска яхния със свинско, праз и сини сливи.
Добър апетит!