Начин на приготвяне
Приготвяме тестото в огнеупорен съд с дебело дъно. Ако дъното на съда е тънко, тогава гответе на водна баня. За целта в по-голяма купа загрейте водата до кипене и поставете в нея съда с продуктите за тестото:
Яйцата се разбиват леко със захарта и солта. Добавете масло и мед. Слагаме на слаб огън или на водна баня, като бъркаме през цялото време.
Когато захарта се разтвори напълно и масата стане гореща, добавете содата. Масата ще започне да се пени и ще увеличи обема си.
Добавете две чаши брашно, разбъркайте и оставете на огъня още 3-5 минути.
След това свалете от огъня, добавете останалото брашно и разбъркайте. Тестото ще стане меко и доста лепкаво, но не е нужно да добавяте повече брашно. След охлаждане тестото ще стане по-плътно и ще се разточи добре.
Оставете тестото да се охлади до стайна температура. Поставете тестото в хладилника, увито в стреч фолио или торбичка, поне за 2 часа, а най-добре за една нощ.
Включете фурната и я оставете да загрее до 190 градуса.
След това разделете тестото на 8 части. Всяка част от тестото се разточва една по една на тънък пласт, изрязва се кръг с диаметър 20 см. (аз използвах дъното на тавичка). Набодете тестото с вилица и го поставете във фурна, предварително загрята на 190 градуса. Печете блатовете за торта до златисто кафяво. В моята фурна всеки блат се печеше точно 5 минути.
Оставете блатовете да се охладят до стайна температура.
(Ако не използвате корите веднага, можете да ги увиете в стреч фолио и да ги приберете в хладилника за няколко дни.)
Продължаваме с приготвянето на крема:
Рецептата изисква ром, но не го добавих, защото... Децата ядоха френската селска торта.
Подготовката на крема за тортата е изключително проста - разбъркайте кондензирано мляко и заквасена сметана. Разбъркайте с миксер, но много внимателно.
Кондензираното мляко първо трябва да се извади от хладилника и да се остави да се затопли до стайна температура. Ако използвате ром, добавете го на този етап. Не пропускайте да опитате готовия крем. Ако решите, че кремът не е достатъчно сладък, тогава добавете малко пудра захар към крема. Не съм го добавила. Трябва да вземете висококачествено кондензирано мляко (Dulce de leche) и за предпочитане да го приготвите сами.
Първо намажете всяка кора с крем, след това добавете шепа ядки и сини сливи. Смелете изрезките от блатовете или един цял блат на трохи. Сглобяваме намазаните блатовете един върху друг в ринг. Украсете цялата торта по желание. Поръсете тортата отгоре с какао или с трохи.
Поставете медената торта със заквасена сметана и кондензирано мляко в хладилника за 8-12 часа.
Добър апетит! ⠀
Френската селска торта със сини сливи става страшно вкусна.
Коментари