Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Медена Торта»Френска селска торта със сини сливи

Френска селска торта със сини сливи

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k3k3
Френска селска торта със сини сливи
Снимка: Ivelina
1 / 3
25/02/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8
"Френската селска торта със сини сливи става страшно вкусна. Идеална е и за следобедно кафе."

Необходими Продукти

  • За тестo
  • краве масло - 42 г
  • захар - 145 г
  • пшенично брашно - 3 ч.ч.
  • яйца - 2 бр.
  • мед - 63 г, (2 с.л.)
  • сол - 0.5 ч.л.
  • сода бикарбонат - 8 г
  • За крем
  • кондензирано мляко - 400 г (1 кутия), варено
  • заквасена сметана - 500 г
  • ванилин - 2 г
  • ром - 2 с.л. тъмен (по желание)
  • орехи - 100 г смлени
  • сини сливи - 100 г нарязани
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяме тестото в огнеупорен съд с дебело дъно. Ако дъното на съда е тънко, тогава гответе на водна баня. За целта в по-голяма купа загрейте водата до кипене и поставете в нея съда с продуктите за тестото:

Яйцата се разбиват леко със захарта и солта. Добавете масло и мед. Слагаме на слаб огън или на водна баня, като бъркаме през цялото време.

Когато захарта се разтвори напълно и масата стане гореща, добавете содата. Масата ще започне да се пени и ще увеличи обема си.

Добавете две чаши брашно, разбъркайте и оставете на огъня още 3-5 минути.

След това свалете от огъня, добавете останалото брашно и разбъркайте. Тестото ще стане меко и доста лепкаво, но не е нужно да добавяте повече брашно. След охлаждане тестото ще стане по-плътно и ще се разточи добре.

Оставете тестото да се охлади до стайна температура. Поставете тестото в хладилника, увито в стреч фолио или торбичка, поне за 2 часа, а най-добре за една нощ.

Включете фурната и я оставете да загрее до 190 градуса.

След това разделете тестото на 8 части. Всяка част от тестото се разточва една по една на тънък пласт, изрязва се кръг с диаметър 20 см. (аз използвах дъното на тавичка). Набодете тестото с вилица и го поставете във фурна, предварително загрята на 190 градуса. Печете блатовете за торта до златисто кафяво. В моята фурна всеки блат се печеше точно 5 минути.

Оставете блатовете да се охладят до стайна температура.

(Ако не използвате корите веднага, можете да ги увиете в стреч фолио и да ги приберете в хладилника за няколко дни.)

Продължаваме с приготвянето на крема:

Рецептата изисква ром, но не го добавих, защото... Децата ядоха френската селска торта.

Подготовката на крема за тортата е изключително проста - разбъркайте кондензирано мляко и заквасена сметана. Разбъркайте с миксер, но много внимателно.

Кондензираното мляко първо трябва да се извади от хладилника и да се остави да се затопли до стайна температура. Ако използвате ром, добавете го на този етап. Не пропускайте да опитате готовия крем. Ако решите, че кремът не е достатъчно сладък, тогава добавете малко пудра захар към крема. Не съм го добавила. Трябва да вземете висококачествено кондензирано мляко (Dulce de leche) и за предпочитане да го приготвите сами.

Първо намажете всяка кора с крем, след това добавете шепа ядки и сини сливи. Смелете изрезките от блатовете или един цял блат на трохи. Сглобяваме намазаните блатовете един върху друг в ринг. Украсете цялата торта по желание. Поръсете тортата отгоре с какао или с трохи.

Поставете медената торта със заквасена сметана и кондензирано мляко в хладилника за 8-12 часа.

Добър апетит! ⠀

Френската селска торта със сини сливи става страшно вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ivelina
Ivelina
брашно - 350-400гр (може повече или по-малко, вижте тестото)
26.02.2024 12:51
Анонимен
Анонимен
Сигурно е вкусна,но няма нищо общо с френска селска торта,която обожавам!!!
26.02.2024 09:53
1
Покажи всички подкоментари