Начин на приготвяне
1 ч.ч. с вместимост 250 мл.
Този солен кекс с овесени ядки става много бързо и лесно.
Обезкостете и нарежете на дребни парченца маслините.
Нарежете също топеното сирене. Може да го замените с краве сирене, кашкавал, а дори и колбас.
В купа разбийте яйцата с малко сол.
Прибавете към киселото мляко содата и разбъркайте. Оставете за минута, докато шупне.
След което ги прибавете към яйцата заедно с олиото.
Пресейте брашното и го добавете към сместа.
Брашното също може да замените с друго пълнозърнесто или типово.
Накрая прибавете овесените ядки и нарязаните маслини и топено сирене. Разбъркайте, за да се смесят добре продуктите.
Застелете малка тавичка с хартия за печене. Тавата, която ползвах, е с размери 25/25 см.
Изсипете сместа за соления кекс в тавата и заравнете.
Нарежете маслото на дребни кубчета и го разпределете върху тестото.
Отгоре поръсете със семена по избор и сложете да се пече в предварително загрята фурна на 180 °C за около 30 минути до хубав златист загар.
След изпичане нарежете на квадрати и поднесете този здравословен, солен кекс с маслини за закуска на вашето семейство, придружен с чаша айран или с купичка кисело мляко.
Добър апетит!