Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пърленки»Царевични пърленки с песто и моцарела

Царевични пърленки с песто и моцарела

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Царевични пърленки с песто и моцарела
Снимка: Росица Петрова
1 / 4
15/01/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Като картинка са тези царевични пърленки с песто и моцарела - но пак ще си хапнем, не се издържа"

Необходими Продукти

  • брашно - 3 1/2 ч.ч. бяло
  • царевично брашно - 1 ч.ч.
  • мая - 20 г прясна
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • вода - 1 ч.ч.
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 1 с.л.
  • моцарела - 150 г настъргана
  • песто - 3 с.л. босилеково
  • олио - за намазване
  • тиквени семки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте двата вида брашно и добавете към тях солта. Разбъркайте и оформете кладенче.

Затоплете водата и разтворете в нея маята и захарта. Изсипете сместа в кладенчето и добавете останалите продукти за тестото (1 яйце и жълтъка на второто, олиото и киселото мляко). Киселото мляко и яйцата трябва да са със стайна температура.

От тези продукти замесете меко тесто за пърленки.

При необходимост добавете още брашно.

Намажете тестото с олио и го поставете в купа, покрито с фолио и кърпа.

Изчакайте, докато тестото удвои обема си.

След това разделете тестото на 6 равни части.

В намазнени пръсти разтеглете всяка на кръг с диаметър около 20 см. Може да направите и една голяма пърленка в тава, предварително намазана с олио.

Оставете да втасат за 10 минути.

След това с пръсти оформете в тестото кръгове, като притискате леко.

Смесете заделения жълтък с малко вода и разбъркайте.

С тази смес намажете пърленките.

Намажете също и с песто в получилите се окръжности и ги запълнете с настъргана моцарела.

Ако желаете, може да поръсите с тиквени семки.

Сложете да се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 минути.

Поднесете царевичните пърленки с песто и моцарела топли.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: