Начин на приготвяне
Пресейте двата вида брашно и добавете към тях солта. Разбъркайте и оформете кладенче.
Затоплете водата и разтворете в нея маята и захарта. Изсипете сместа в кладенчето и добавете останалите продукти за тестото (1 яйце и жълтъка на второто, олиото и киселото мляко). Киселото мляко и яйцата трябва да са със стайна температура.
От тези продукти замесете меко тесто за пърленки.
При необходимост добавете още брашно.
Намажете тестото с олио и го поставете в купа, покрито с фолио и кърпа.
Изчакайте, докато тестото удвои обема си.
След това разделете тестото на 6 равни части.
В намазнени пръсти разтеглете всяка на кръг с диаметър около 20 см. Може да направите и една голяма пърленка в тава, предварително намазана с олио.
Оставете да втасат за 10 минути.
След това с пръсти оформете в тестото кръгове, като притискате леко.
Смесете заделения жълтък с малко вода и разбъркайте.
С тази смес намажете пърленките.
Намажете също и с песто в получилите се окръжности и ги запълнете с настъргана моцарела.
Ако желаете, може да поръсите с тиквени семки.
Сложете да се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 минути.
Поднесете царевичните пърленки с песто и моцарела топли.