Начин на приготвяне
Фунийки с бутертесто, които не могат да липсват в поднос с хубави сладки; те са сред най-деликатните и вкусни сладкиши и се правят от от ароматно бутер тесто, увито на спирала и пълнено с деликатен и вкусен крем.
За приготвянето на фунийките трябва да се снабдите с метални формички, върху които да увиете ленти бутертесто, които ще се пекат във фурната и след това ще се напълнят с крема.
Приготвянето на фунийки от бутертесто е наистина лесно:
Вземете руло бутертесто и изрежете с колело ленти с около 2, 5 -3 см ширина и около 30 см дължина.
Разбийте едно яйце и намажете с него лентата по цялата дължина. Увийте лентата бутертесто върху специалната формичка за започвайки от заострената част, като държите частта от тестото намазана в посоката, в която фунийката се разширява.
Така че яйцето да действа като лепило между частите, които ще се припокриват, когато ги увиете, за да оформите фунийките.
Стиснете малко тестото в двата края, сякаш за да го фиксирате върху формата, и след това намажете фунийките с разбито яйце, но без да докосвате частта, която ще лежи в тавата по време на готвене във фурната.
Поръсете фунийките с кристална захар. Подредете всички върху решетка, поставена върху тава за печене. Печете около 18-20 минути на 200 градуса. Веднага след като се зачервят, ги извадете от фурната. Оставете ги да изстинат и след това ги извадете от формите.
Оставете ги да изстинат напълно. Oпитайте се да стиснете леко металната форма, за да извадите фунийките, за да не се счупят.
Пригответе крема: загрейте млякото в тенджера с половината ванилия и семките. Разбийте в купа с бъркалката, жълтъка и захарта, след което добавете брашното.
С щипци се изважда шушулката и сместа се залива със загрятото мляко, като се разбърква с бъркалката. Върнете сместа на котлона и бъркайте непрекъснато, докато кремът се сгъсти. Прехвърлете крема с ванилия в купа и го оставете да се охлади, като го държите с лист домакинско фолио в контакт.
След като кремът изстине, го прехвърлете в сладкарски плик, оборудван със звездообразна дюза и напълнете фунийките. Насладете се, като ги сервирате веднага !
Съхранявайте за около 2 дни в хладилника, дори и веднъж напълнени, те ще поемат влагата от крема, като постепенно ще загубят своята хрупкавост.
Можете да държите фунийките изпечени, но не пълнени, в метална кутия в продължение на 4-5 дни и след това да ги напълнете на момента: така фунийките ще бъдат ароматни като прясно приготвени!
Замразяването не се препоръчва!
Съвет
За перфектни фунийки е необходимо бутертестото да е идеално студено, в противен случай рискувате да го скъсате, докато го увивате. Съветвам ви да вземете поне 6-8, да губите възможно най-малко време и бързо да напълните тавата. Когато променям пълнежа, заменям крема с бита сметана (крем Шантили) или маслен крем.
Обикновено се отдавам на декорации: потапям широката част на фунийката в препечени и нарязани ядки, или във ванилова пудра захар или в шоколадови пръчици!
Поглезете се и вие с Бутер фунийки с ванилов крем!