Начин на приготвяне
За приготвяне на тестото: Яйцето и захарта се разбиват с миксер на пухкав крем. Прибавя се олиото и се разбърква. В купа се изсипва киселото мляко, добавя се бакпулверът и се оставя леко да шупне.
Постепенно в купата с киселото мляко се прибавя пресятото с бакпулвера брашно /малка част от брашното се оставя за доомесване / и яйчната смес. Всичко се бърка, докато тестото започне да се отлепя от стените на съда.
Прехвърля се на работен плот посипан с брашно и се доомесва. Получава се средно меко, нелепнещо тесто. Тестото се разточва на не много тънък лист и нарязва на ленти с ширина 1 см.
Лентите се навиват от долу нагоре около метални фунийки или фунийки, направени от капачки за кисело мляко. Фунийките се подреждат в тава застлана с хартия за печене.
Пекат се в предварително зарята до 180 градуса фурна до готовност (между 15 и 20 мин се пекат). Веднага след като се изпекат, внимателно се махат формичките и се навиват следващите фунийки.
За приготвяне на крема: Брашното, яйцата и малка част от прясното мляко се разбиват с телена бъркалка. Останалото прясното мляко и захарта се слагат на котлона да заврят.
На тънка струя и при непрекъснато разбъркване се прибавя яйчената смес. След минути крема се сгъстява, добавя се кравето масло, ванилиите и се бърка още малко. Дърпа се от огъня и се оставя да се охлади. Покрива се със стреч фолио, за да не се образува коричка.
След като всички фунийки са изпечени и напълно охладени, се пълня с крем с помощта на шприц или чаена лъжичка. Отвора на фунийките се потапя в смлени орехи. Готовите фунийки се оставят да престоят на хладно около 5 - 6 часа преди консумация.
Коментари