Начин на приготвяне
Първо, загряваме си млякото, трябва да е топло, а не горещо, към него добавяме маята и захарта, разбъркваме.
Брашното си го пресяваме предварително и към млякото добавяме 150 г от общото количество, разбъркваме добре и покриваме с прозрачно фолио и правим няколко дупки с помощта на шишче или клечка за зъби.
Оставяме на топло за 40 минути да увеличи обема си. След това добавяме към продуктите разбитите яйца, олиото, солта и останалото брашно.
Омесваме си меко тесто, което да не залепва по ръцете. Покриваме с влажна кърпа и оставяме на топло за около час да втасва.
Преминаваме към приготвяне на плънката - лука нарязваме, в тиган си загряваме малко мазнина и задушаваме лука, оставяме го да се охлади и добавяме към каймата заедно с нарязаните на ситно копър и магданоз. Овкусяваме със сол и черен пипер.
Втасалото тесто разделяме на две равни части, разточваме едната част на кръг и поставяме каймата, като едната част я слагаме в кръг.
Около целия разточен лист, така че да има малко място от краищата, за да може след това да се притиснат двата листа, а останалата оформяме на топче и я поставяме в центъра, като също трябва да има място, от другата - кайма.
Покриваме с вторият разточен лист и притискаме добре краищата на ретро соления пай.
В центъра слагаме купичка с големина колкото на топчета кайма. Изрязваме си листенца и оформяме слънчогледа.
Прехвърляме пая с кайма в намазнена тава, оставяме да се намести в тава за 20 минути, намазваме с разбитото яйце, поръсваме със семена и печем в предварително загрята фурна на 180°C за 40 минути.
Поднасяме нашия пай Слънчоглед с кайма топъл с Айрянче.