Начин на приготвяне
В дълбока купа изсипете около 500 г от брашното и щипка сол.
Направете кладенче. В малко хладка вода разтворете маята.
С помощта на миксер или вилица бъркайте при сипване на маяната вода в брашното до получаване на меко тесто.
За по-бързо втасване направете следното: в найлонова торбичка сипете капка олиото и разтъркайте, за да се разнесе.
Изсипете вътре тестото и завържете чантата. Така плика сложете в купа с топла, но не вряла вода. Втасва за 30тина минути.
През това време нарежете кренвиршите или по дължина или на половинки, както прецените. Разтопете маслото.
Когато е готово тестото, го измесете и разделете на 4 равни части. От всяка част разточете кора. Разрежете на триъгълници, като всеки един намажете с масло и лютеница.
Сложете кренвирш в единия край и навийте лесните кренвиршки до получаване на средногорка.
Направете същото и с останалите части тесто.
Когато сте наредили закуските в тавичка, ги намажете с разбит жълтък и поръсете с чубрица тестените закуски.
Печете домашни средногорки с лютеница на 200 °C за около 30 мин.