Начин на приготвяне
Пресяваме брашното със сито, правим кладенче и прибавяме към него смес от разбитите 2 яйца, олиото, солта и водата. Замесваме тесто.
Приготвеното тесто разделяме на 6 топки, от които разточваме кори за баницата.
Разточените кори оставяме настрани да позасъхнат.
Кипваме прясното мляко и с разбъркване прибавяме кристалната захар, 4 с.л. масло и гриста. Бъркаме няколко минути до сгъстяване.
Готовата плънка сваляме от огъня и оставяме да се охлади. Разбиваме 6 яйца и ги прибавяме.
В намеслена тавичка нареждаме половината кори една върху друга, като ръсим с мазнина между тях. След това разстиламе плънката и нареждаме останалата половина от корите, като също ръсим от мазнината между тях. Най-горната кора поръсваме най-обилно, като я напръскваме и със студена вода.
Слагаме баницата да се пече в умерена фурна.
Изпечената баница се нарязва на парчета, които поръсваме с пудра захар.