Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Милинки»Най-добрите милинки със сирене

Най-добрите милинки със сирене

Иван ПауновИван Паунов
Чирак
831k141
Най-добрите милинки със сирене
Снимка: Иван Паунов
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Наистина това са най-добрите милинки със сирене"

Необходими Продукти

  • брашно - Около 700 г
  • краве масло - 40 г
  • сирене - 250 г
  • прясно мляко - 200 мл
  • мая - 30 г
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • топла вода - 150 мл
  • белтъци - 2 бр.
  • За заливката
  • жълтъци - 2 бр.
  • прясно мляко - 4 с.л.
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • олио - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Традиционните милинки са ястие от българската кухня и в зависимост от региона те се различават по вид и име. Те се приготвят от вид многолистно тесто и сирене.

Първо, пресяваме брашното. Към него прибавяме солта и захарта. След това натрошаваме маята в топлата вода и оставяме да шупне.

Разделяме белтъците от жълтъците на яйцата. Правим си кладенче в брашното и в него изсипваме белтъците и леко затопленото 200 мл прясно мляко.

Добавяме и шупналата мая. Месим върху набрашнен плот до получаването на едно меко тесто. Връщаме тестото в купата, покриваме с кърпа и оставяме да втасва за 25 мин.

Взимаме втасалото тесто и отново го размесваме леко. Разделяме го на три равни части. От едната част, разточваме много тънка кръгла кора.

Разтапяме си маслото и с малка част от него си намазваме разточената кора.

След като е намазана, хубаво я раздърпваме, като внимаваме да не се получат дупки по нея.

Взимаме малка част от сиренето и го натрошаваме върху раздърпаната кора. Сега навиваме кората като при баница. От навитата кора си отрязваме парчета с дължина около 3-4 см.

Нареждаме парченцата в тавичка с хартия за печене. Същото правим и с останалите две тестени парчета.

Покриваме тавичката с кърпа и оставяме да втасва. През това време си

Смесваме всички продукти за заливката, плюс щипка сол и хубаво ги разбъркваме.

С тази смес заливаме втасалите милинки.

Включваме фурната да загрява на 180°C.

Печем в нея най-добрите милинки със сирене до хубаво зачервяване.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
59
41
30
20
10
Дай твоята оценка: