Торта Тирамису

Иван ПауновИван Паунов
Чирак
831k141
Торта Тирамису
Снимка: Иван Паунов
7 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
34 мин.
Общо
74 мин.
Порции
10
"Неустоима торта Тирамису, подходяща за специален повод или за подслаждане на всеки ден"

Необходими Продукти

  • белтъци - 4 бр.
  • лимонов сок - 2 ч.л.
  • захар - 100 г
  • жълтъци - 4 бр.
  • брашно - 70 г
  • какао - 20 г
  • мляко - 30 мл
  • олио - 30 г
  • Крем Маскарпоне
  • желатин - 10 г
  • вода - 40 мл
  • захар - 90 г
  • жълтъци - 4 бр.
  • маскарпоне - 400 г
  • бита сметана - 400 г
  • кафе - 8 г
  • гореща вода - 80 мл
  • ром - 60 мл
* мерки и количества

Видео към рецептата

Начин на приготвяне

Тавичка - 18 см.

Изключително лесна за правене и много добре обяснена рецепта за Тирамису стъпка по стъпка. Кой не обича Тирамису, но като торта не го хапваме всеки ден и определено е нещо интересно и ново, с което да подсладим неделния почивен ден.

Ето и нужните съставки:

Започваме с блатовете за торта, като си отделяме белтъците от жълтъците. Към белтъците прибавяме лимоновия сок. Започваме да разбиваме с миксер и малко по малко да добавяме захарта. Бием до меки връхчета.

Сега добавяме жълтъците и разбиваме за още около 20 секунди. Пресяваме брашното и какаото и ги прибавяме към яйцата. Отново разбъркваме, но с телена бъркалка за малко, за да не се пребият белтъците.

В отделна купичка смесваме млякото олиото и ч.л. от яйчената смес. Разбъркваме до хомогенна смес и изсипваме при яйцата. Загряваме фурната на 160°C на долен и горен реотан.

Изсипваме сместа в 18 см тавичка или по-малка с хартия за печене и печем за 34 мин.

Сега си правим крема за Тирамису, като, първо, накиснем желатина в студена вода и оставим за 10 мин на страна.

Отделяме си 4 жълтъка и ги смесваме с предназначеното количество захар за крема. Леко разбъркваме с бъркалката. След това добавяме прецедения желатин и разбиваме тази смес на водна баня до разтопяването на желатина и получаването на кремообразна консистенция.

Премахваме от водната баня и прибавяме маскарпонето. Бъркаме на ръка, за да не се пребие. Разбиваме си сметаната на сняг и също я прибавяме към крема. Внимателно разбъркваме. Най-добре се разбърква, като загребваме от долу нагоре с гумена лъжица.

С 8-те грама кафе си правим късо еспресо и го смесваме с рома. Взимаме изпечения блат и го разполовяваме на две. Едната половина поставяме на дъното във формичка без дъно.

Другата половина разрязваме по средата с помощта на ринг или купичка - да се получи един по-малък кръг.

Напояваме долния блат с рома и кафето. Върху него разпределяме половината от крема. По средата поставяме по-малкия кръг и отново напояваме с ром и кафе. Върху него разпределяме останалата смес.

Заглаждаме и оставяме да престои за 4 ч. в хладилника. След това, внимателно премахваме формата и поръсваме с какао. Как да я премахнете без проблем, ще разберете във видеото към рецептата за торта Тирамису.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Admin
Admin
Изглежда доста обещаваща
09.02.2022 12:51
2