Начин на приготвяне
Тавичка - 18 см.
Изключително лесна за правене и много добре обяснена рецепта за Тирамису стъпка по стъпка. Кой не обича Тирамису, но като торта не го хапваме всеки ден и определено е нещо интересно и ново, с което да подсладим неделния почивен ден.
Ето и нужните съставки:
Започваме с блатовете за торта, като си отделяме белтъците от жълтъците. Към белтъците прибавяме лимоновия сок. Започваме да разбиваме с миксер и малко по малко да добавяме захарта. Бием до меки връхчета.
Сега добавяме жълтъците и разбиваме за още около 20 секунди. Пресяваме брашното и какаото и ги прибавяме към яйцата. Отново разбъркваме, но с телена бъркалка за малко, за да не се пребият белтъците.
В отделна купичка смесваме млякото олиото и ч.л. от яйчената смес. Разбъркваме до хомогенна смес и изсипваме при яйцата. Загряваме фурната на 160°C на долен и горен реотан.
Изсипваме сместа в 18 см тавичка или по-малка с хартия за печене и печем за 34 мин.
Сега си правим крема за Тирамису, като, първо, накиснем желатина в студена вода и оставим за 10 мин на страна.
Отделяме си 4 жълтъка и ги смесваме с предназначеното количество захар за крема. Леко разбъркваме с бъркалката. След това добавяме прецедения желатин и разбиваме тази смес на водна баня до разтопяването на желатина и получаването на кремообразна консистенция.
Премахваме от водната баня и прибавяме маскарпонето. Бъркаме на ръка, за да не се пребие. Разбиваме си сметаната на сняг и също я прибавяме към крема. Внимателно разбъркваме. Най-добре се разбърква, като загребваме от долу нагоре с гумена лъжица.
С 8-те грама кафе си правим късо еспресо и го смесваме с рома. Взимаме изпечения блат и го разполовяваме на две. Едната половина поставяме на дъното във формичка без дъно.
Другата половина разрязваме по средата с помощта на ринг или купичка - да се получи един по-малък кръг.
Напояваме долния блат с рома и кафето. Върху него разпределяме половината от крема. По средата поставяме по-малкия кръг и отново напояваме с ром и кафе. Върху него разпределяме останалата смес.
Заглаждаме и оставяме да престои за 4 ч. в хладилника. След това, внимателно премахваме формата и поръсваме с какао. Как да я премахнете без проблем, ще разберете във видеото към рецептата за торта Тирамису.
Да ви е сладко!
Коментари