Начин на приготвяне
1 ч.ч. = 150 мл
Свинската мас трябва да е мека, не разтопена, затова я извадете на стайна температура поне 1 час, преди да почнете да правите соленките.
Пресейте брашното в купа.
Настържете на едро ренде кашкавала и сиренето.
Прибавете към киселото мляко амонячната сода и содата бикарбонат. Разбъркайте, докато шупне.
Разбийте яйцата и отделете 3 супени лъжици от тях. Те ще са необходими за намазване на соленките.
Прибавете към брашното всички продукти, без семената и замесете меко тесто за соленки.
Оставете тестото за 10 минути.
Покрийте 2 големи тави с хартия за печене. Аз ползвах тези на фурната.
Разделете тестото на две части и разточете всяка върху набрашнена повърхност на правоъгълник с дебелина около 5 мм.
Намажете със предварително заделеното разбито яйце и поръсете със семена по избор.
С нож за рязане на пица нарежете тестото на тънки ленти с ширина около 2 см дължина 10 см.
Загрейте фурната на 200 °C с вентилатор и сложете соленките да се пекат за 12-15 минути.
Получиха се много вкусни соленки с брашно от спелта, подходящи за следобедно кафе или чай.
Коментари