Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Соленки»Вкусни соленки с брашно от спелта

Вкусни соленки с брашно от спелта

Вкусни соленки с брашно от спелта
Снимка: Росица Петрова
1 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Соленки с брашно от спелта - хрупайте си ги на воля"

Необходими Продукти

  • брашно от спелта - 4 ч.ч.
  • яйца - 2 бр.
  • мас - 1 ч.ч.
  • сирене - 1 ч.ч.
  • кашкавал - 1 ч.ч.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • амонячна сода - 2 ч.л. равни
  • сода бикарбонат - 1/2 ч.л.
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1 ч.ч. = 150 мл

Свинската мас трябва да е мека, не разтопена, затова я извадете на стайна температура поне 1 час, преди да почнете да правите соленките.

Пресейте брашното в купа.

Настържете на едро ренде кашкавала и сиренето.

Прибавете към киселото мляко амонячната сода и содата бикарбонат. Разбъркайте, докато шупне.

Разбийте яйцата и отделете 3 супени лъжици от тях. Те ще са необходими за намазване на соленките.

Прибавете към брашното всички продукти, без семената и замесете меко тесто за соленки.

Оставете тестото за 10 минути.

Покрийте 2 големи тави с хартия за печене. Аз ползвах тези на фурната.

Разделете тестото на две части и разточете всяка върху набрашнена повърхност на правоъгълник с дебелина около 5 мм.

Намажете със предварително заделеното разбито яйце и поръсете със семена по избор.

С нож за рязане на пица нарежете тестото на тънки ленти с ширина около 2 см дължина 10 см.

Загрейте фурната на 200 °C с вентилатор и сложете соленките да се пекат за 12-15 минути.

Получиха се много вкусни соленки с брашно от спелта, подходящи за следобедно кафе или чай.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Здравейте, а киселото мляко колко трябва да бъде? Няма го в необходимите продукти.
18.11.2023 16:26